Vyhledej
Základní škola Sztrž ve Dvoře Králové > Sport > ostatní sporty

Musherské disciplíny se představily již podruhé na Mosteckém krosu

Názory čtenářů, / 2.10.2023, Dvůr Králové nad Labem
Na státní svátek sv. Václava se 28. září 2023 v Mostku na Souvrati uskutečnil druhý ročník Mosteckého krosu, závodu v individuálních musherských disciplínách, který pořádá Musher Club Český Ráj.

FOTOGALERIE - Mostecký kros 28.9.2023


Na závod se sjeli závodníci z celé České republiky, kdy někteří do Mostku na jednodenní závod jeli až z jižní Moravy nebo Ostravska, od začátečníků přes úspěšné členy české reprezentace.

Závodilo se v několika kategoriích: bikejoringu (jízdě na kole se psem), dog scooteru (jízdě na koloběžce s 1 nebo 2 psy) a canicrossu (běhu se psem – tato kategorie byla navíc rozdělena dle váhy psů).

Všechny disciplíny měly předem daná jasná pravidla, např. pes musí být po celou dobu závodu spojen s běžcem, jezdcem nebo závodním strojem pružným vodítkem, na žádném úseku trati nesmí být puštěný na volno, dále nesmí kontaktovat, obtěžovat či ohrožovat jiného psa na trati svým nevhodným chováním, závodník musí po celou dobu závodu sledovat zdravotní stav a psychickou kondici svého psa, dle potřeby s ním zastavit, ochladit jej či mu dát napít atd.

Závod byl měřen profesionální čipovou časomírou. Trať měřila necelé 4 km a byla vedena v místním lese po měkkých lesních pěšinách a cestách tak, aby byla bezpečná pro psí sportovce, ale zároveň bavila i jejich psovody. Závodu se zúčastnilo cca 100 závodních týmů, přičemž všichni předvedli zcela profesionální výkony, o čemž svědčily nulové stížnosti na chování psů či závodníků na trati mezi sebou. Zároveň musím jako pořadatel vyzdvihnout i absolutní dodržování pořádku jak na trati, tak v zázemí. Po závodě bylo pro všechny připravené bohaté občerstvení, vyhlášení vítězů a tombola.

Závod proběhl bez zádrhelů či jiných karambolů. Počasí nám celý den přálo a společně s pomocníky jsme se snažili všem připravit příjemný závodní den. Na trati jsme dohlíželi na plynulý průběh akce, wellfare a pohodu psů, a spokojenost jejich majitelů. Organizátorský tým plnil své úlohy na jedničku a všem pomocníkům touto cestou mnohokrát děkuji.

V letošním roce jsme také poprvé přidali vložený závod nejmenších dětí jak s pejsky, tak bez pejsků, a mohli jsme tak ocenit i nejmenší nadšence, kteří těmto sportům teprve přicházejí na chuť.

MC Český Ráj opět dokázal, že jeho členové ať už se jedná o kamarády, rodinné příslušníky, kolegy a známé, dokážou připravit podmínky pro kvalitní závod. Vážím si každého, kdo přidal ruku k dílu ať už během organizace parkování, u registrace, značení tratě, dohlížel na průběh závodu, občerstvení či měl na starost zdravotní nebo veterinární dozor.

Ráda bych poděkovala obci Mostek za možnost takto speciální závod na Královedvorsku pořádat, mysliveckému sdružení, všem sponzorům za krásné ceny, které pro tento závod poskytli, místním obyvatelům, kteří na státní svátek trpělivě tolerovali akci tohoto charakteru a také závodníkům, kteří k nám v některých případech vážili cestu až téměř z druhého konce republiky. Věřím, že se minimálně v tomto počtu opět sejdeme za rok.

Veronika Lesiuková 
výbor MC Český Ráj

 
Vaše komentáře

Přečteno 135x